Putken katkaisu, putkilaser ja laserleikkaus


 

 

Metallista valmistettuja putkia on lukuisissa eri tuotteissa ja niitä käytetään valtavia määriä eri rakennus- ja teollisuusprojekteissa. Työstämisvaiheista putken taivutus eri tilanteissa on hyvin yleistä. Käytetyimmillä rauta-, teräs-, kupari- ja alumiiniputkilla on kullakin raaka-aineesta ja valmistustavasta johtuvia erityisominaisuuksia ja rajoituksia, jotka pitää tuntea putkia taivutettaessa. Putken katkaisuun käytetään usein putkilaseria, kuten vaikkapa socofin.fi/laser-ja-plasmaleikkaus/slt-152/.

Putken rakenne ja erityisesti ulkohalkaisijan suhde seinämäpaksuuteen on tärkeä lähtötieto taivutusmenetelmää ja -laitetta valittaessa. Vetotaivutukseen tai työntötaivutukseen perustuvat laitteet mahdollistavat melko tiukkojakin taivutuskulmia. Raja tulee vastaan viimeistään materiaalivauriona joko putken ulkoreunan liiallisena venymisenä taivutettaessa tai sisäreunan kokoonpuristumisena tai rypistymisenä. Myös putken sisällä virtausominaisuudet alkavat liiaksi muuttua esimerkiksi pyörteitä synnyttäen ja sen seurauksena korroosiota nopeuttaen.

Toinen yleinen työvaihe taivutuksen ohella on putken katkaisu. Menetelmiä ja työskentelyvälineitä on useita. Perinteisellä käsityökalulla rautasahallakin selviytyy monesta tilanteesta, jos sahattavaa ei ole kovin paljon. Toinen mahdollinen ongelmakohta syntyy sahausjäljestä. Vaikka sahan hammastus olisikin kohdallaan suhteessa metalliputken kovuuteen, niin sahauspinta ei aina ole kyllin suora.

LVI-alalla paljon käytetty näppärä pieni käsikäyttöinen putkileikkuri katkaisee putkea pyörivällä terällä ohut kerros kerrallaan. Kiristyksen jälkeen terä kulkeutuu yhä syvemmälle putkeen ja muutaman kierroksen jälkeen ohuehkot putket ovat jo katkenneet. Tämänkin leikkurin pienenä heikkoutena voidaan pitää leikkauspintaan jääviä pieniä metallilastuja, jotka ainakin hienoimmissa käyttökohteissa pitäsi jyrsiä pois. Pienimmät leikkurit soveltuvat ohuille 2-3 mm:n putkille ahtaissakin paikoissa. Suurimmilla käsikäyttöisillä leikkureilla, jotka tarvitsevat sekä voimaa että melko paljon myös työskentelytilaa, voi katkaista halkaisijaltaan kymmenien cm:n putkia. 

Sähkö- tai akkukäyttöiset kulmahiomakoneet eli rälläkät ovat suosittuja ja monipuolisia työkaluja, jotka sopivat mainiosti myös putken katkaisuun niin ammattilaisten kuin harrastelijoidenkin käsissä. Kuulosuojaimet, suojalasit ja asianmukainen työasu käsineineen ovat osa turvallista työskentelyä.

Metalleja sekä monia muitakin materiaaleja voidaan leikata myös tehokkaan monokromaattisen valon avulla eli putkilaserin avulla. Tällöin valo sisältää vain yhtä aallonpituutta ja moninkertaisesti vahvistettuna se kykenee tuottamaan suuren määrän energiaa pienelle alueelle, joka lämpenee, sulaa tai höyrystyy. Tätä valon fysiikaalista ominaisuutta hyödynnetään laserleikkauksissa niin teollisuudessa kuin lääketieteessä.

Metallilevyä laserilla leikatessa lasersäde kohdistetaan halkaisijaltaan noin 0,1 millimetrin polttopisteeksi metallin pintaan, jossa energiatiheys voi nousta aina 10 MW/nelösenttimetri. Tältä alueelta metalli sulaa hetkessä. Sädettä tai metallia kuljetetaan haluttuun suuntaan, jolloin leikkaus etenee. Laserilla leikataan paljon ohuita teräslevyjä aina 30 mm:n paksuuteen asti, koska leikkausjälki on hyvin siistiä. 
 

 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2010-2016 Yhteystiedot: China Hydrogen, chinahydrogen@chinahydrogen.org