Rakentaminen


 

 


Yksi suuri teollisuuden ala on rakentaminen ja kiinteistöt. Paljon rakennetaan asuinrakennuksia joka päivä suunnilleen joka paikkakunnalla. Ensin tehdään perustukset, sen jälkeen alkaa rungon pystytys. Joko tehdään puurunkoinen talo tai sitten valetaan seinät betonista. Nykyään ei juuri enää paikallaan valeta seiniä vaan seinät tehdään tehtaalla valmiiksi elementeiksi, jotka sitten tuodaan rahtina työmaalle ja pystytetään valmiit seinät paikalleen. Nuohan on niin hyvin tehty tehtaalla, että niissä on jo sähköjohdot ja pistorasiat valmiina paikoillaan. Samoin kaikkien muidenkin kalusteiden kiinnitykset on ajateltu jo valmiiksi. Sitten vaan katto päälle ja kattotuolitkin tulevat valmiina tehtaalta, niitäkään ei tarvi tehdä työmaalla. Kun katto on tehty niin alkaa ulkopintojen ja sisäpintojen teko. Mutta ei se palvelujen tarve lopu siihen, että rakennus on valmis. Valmis kiinteistö tarvitsee paljon palveluja sitten kun se on otettu käyttöön. Pitää miettiä isännöinti ja kiinteistöhuolto. Isännöitsijä hoitaa talon paperisodan ja muun byrokratian. Hyvä isännöitsiähän on vanhan vertauksen mukaan kuin hyvä äiti. Silloin kun homma toimii niin sen olemassaoloa ei oikein edes huomaa. Eikä kukaan huomaa kiittää eikä muutenkaan ajatella sen olemassa oloa. Vaikka perheenäiti raataa päivät pitkät ja tekee hyvää työtä. Samanlainen on hyvä isännöitsijä. Ei senkään olemassaoloa huomaa. Itse asiassa sen huomaa parhaiten sitten, jos isännöinti ei suju eli hommaa ei ole hoitamassa oikein pätevä tyyppi. Kiinteistöhuolto -yhtiö pitää paikat siisteinä ja tekee kaikenlaiset pikkuhuoltotyöt, joita kuitenkin aina silloin tällöin tarvii. Isännöintiä tekee esim KMN-Palvelut ja vastaavasti kiinteistöhuoltoa www.japetti.net.
Ja oikeastaan ennen niitä täytyy jonkun löytää asukkaat taloon. Sitä varten täytyy asuntoja markkinoida ja esitellä potentiaalisille ostajille. Sitä asiaa hoitavat kiinteistönvälittäjät. Heidän työtään on ensin tutustua kohteeseen ja etsiä hyvät kanavat, joista ostajat löytävät kohteen. Sitten asunnot pitää esitellä näille ihmisille ja ottaa heidän tarjouksiaan vastaan. Kun hinnasta ja muista ehdoista on päästy sopuun, kiinteistönvälittäjä tekee kaikki tarvittavat sopimukset ja muut paperit, jolla omistusoikeus siirtyy uudelle asukkaalle. Toki voi olla myös niinkin että asuntoja ei myydäkään vaan ne vuokrataan. Silloin pitää kiinteistönvälittäjän etsiä vuokralaiset asuntoon tai mahdollisesti sen tekee asunnon omistajakin.
Jotkut kiinteistöt taas on tehty yritysten toimitiloiksi. Tällöin ne yleensä vuokrataan, koska harva yritys haluaa ostaa toimitilaa itselleen. Jos tulee yhtäkkiä tarve päästä suurempiin tai pienempiin tai muuten vaan erilaisiin toimitiloihin, niin vuokratiloista on huomattavasti helpompi ja nopeampi lähteä kuin jos omistaisi toimitilat itse. Toimitiloja Orimattilassa vuokraa esim Wanha Amis. Jokaiselle yritykselle on kuitenkin erittäin tärkeää minkälaiset toimitilat sillä on ja missä ne sijaitsevat. Erään amerikkalaisen bisnes-gurun mielestä yrityksen toiminnan kannalta kolme tärkeintä asiaa ovat sijainti, sijainti ja sijainti.
Toki kaikkien edellä mainittujen lisäksi kiinteistöillä on muitakin käyttötarkoituksia. Ne voivat olla myös turisteille ja lomailijoille tarkoitettuja loma-asuntoja. Tällaisia ei yleensä myydä tai vuokrata, vaan ne myydään lomaosake -periaatteella. Kun ostetaan lomaosake eli viikko-osake, niin silloinhan ei osteta kiinteistöä itselle vaan ostetaan oikeus käyttää lomaosaketta yksi viikko vuodessa. Se on sikälikin helpompaa, että silloin ei tarvitse miettiä kiinteistön kunnossapitoa, pihan laittoa ja remontteja. Voi vain keskittyä lomailemaan lomaosakkeessa. Huoltoyhtiö hoitaa kaiken ylläpidon ja yleensä yksi viikko vuodessa on varattu viikko-osakkeen remontointiin.

Sitten itse rakentamiseen ja teollisuuteen. Moni käyttää rakentamisessa lämpökäsiteltyä puuta, jonka valmistuksessa on hyödynnetty vetyä. Samoin rakennustöissä törmää usein liuottimiin. Kun lakkaat lattiaa tai maalaat talon seiniä, joudut usein jossain vaiheessa rakennustyötä ohentamaan lakkaa tai maalia ja lopuksi pesemään työvälineet. Näissä käytät liuotinta, jonka valmistuksessa on käytetty vetyä.
Eli kun sinulla on ohjelmassa vaikka kasvihuoneen rakennus tai leikkimökin rakentaminen ja lopuksi käsittelet puupintoja vaikka puunsuoja-aineella niin ajattelepa, että siinäkin on vetyä hyödynnetty. Ja toki noissa molemmissa tulee varmaan käytettyä myös lämpökäsiteltyä puuta, siitä on kuitenkin kätevä rakentaa terassit niin kasvihuoneeseen kuin leikkimökkiinkin. Ja yhtä lailla sitä voi käyttää muihinkin rakenteisiin, jotka säiden armoille joutuvat. Kyllähän niissä käsittelemätönkin puu aika hyvin kestää, mutta suositeltavampaa on rakentaa tällaiset käyttäen vedyllä jalostettuja tuotteita eli joko käsitellä puu jollain suoja-aineella tai sitten käyttää valmiiksi käsiteltyä puuta.
Onhan se kuitenkin mukavampaa että jos leikkimökin rakentaminen on ajankohtaista, niin tee siitä sitten kerralla niin kestävä ettei tarvitse heti seuraavana kesänä alkaa vaihtamaan lahonneita lautoja ja muutenkin korjailemaan hätäisesti tehtyä työnjälkeä.
 


 

     
 
Copyright © 2010-2016 Yhteystiedot: China Hydrogen, chinahydrogen@chinahydrogen.org